2013. november 6., szerda

Kezdetek ... (előkeszítő óra)



A kezdetek ...
2013 tavaszán osztályfőnökünk, Smuta Lilla tanárnő (osztályfőnökünk) és Albert Andrea tanárnő ránk is gondolva megpályázta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! program pályázatát. Amikor közölte ezt velünk, mindannyian nagy örömmel fogadtuk a hírt, és egymástól függetlenül hirtelen ugyanaz a gondolatunk támadt: ha nyerünk, lehetőségünk nyílik közvetlen közelről megismerni egy egész osztálynyi fiatalt, akik alig 70 km-re élnek tőlünk, a mi anyanyelvünket beszélik, de egy országhatár választ el bennünket, amit most egy közös és nemes cél érdekében átléphetünk, és testközelből láthatjuk a velünk azonos korú diákok életét, mindennapjait az iskolában és a tanórákon túli szabadidőben egyaránt.
Miután megtudtuk, hogy a pályázatot megnyertük, lázas készülődésbe kezdtünk. Elsőként a szüleinkhez fordultunk, akik szerencsére ugyanolyan lelkesek voltak, mint mi.

2013. november 6-án került sor a „Vendéglátás és turizmus határtalanul” pályázatban részvevő diákok és pedagógusok találkozásra. Albert Andrea tanárnő bemutatkozásában elmesélte életútját Erdélytől Debrecenig, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem matematika szakától a mi iskolánkig. Smuta Lilla, történelem szakos tanárként és osztályfőnökként pályázat megírásának történetéről beszélt, miként lett az ötletből pályázat. Ezután megnéztük azt a bemutatót, amelyből megismertük a Határtalanul program célkitűzéseit, a pályázat meghirdetőjét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t, valamint a pályázat megvalósulásának főbb időpontjait, eseményeit. Örömmel hallottuk, hogy a szakmai tapasztalatszerzés mellett megismerhetjük Erdély nevezetességeit és a nagyváradi testvériskolánk vendéglátós magyar diákjait is. A résztvevők kölcsönös bemutatkozása után a pedagógusok tájékoztattak bennünket a Mihai Viteazul Műszaki Kollégiumról, a csoporttal való kapcsolattartás módjáról, az informálódás lehetőségeiről (blog, iskolai honlap, e-mail rendszer), s felhívták figyelmünket a toleráns viselkedés fontosságára is. Örömmel értesültünk arról, hogy mi is segíthetünk adományainkkal a torockói gyermekotthon kis lakóin. Érdeklődve hallgattuk az első utazás részletes programját, és jelentkeztünk a városismertetésre, a konyhai előkészítő illetve takarító munkákra, az adományok csomagolására. Ezután nagyon sok érdekes információt kaptunk Smuta Lilla történelem szakos tanárnő előadásából Erdély földrajzi elhelyezkedéséről; történelméről; erdélyi magyarság történetéről az államhatárok változásának okairól és következményeiről; az etnikai viszonyok változásairól, az erdélyi magyarság kisebbségi helyzetéről. Izgatottan várjuk a nagyváradi diákokkal való találkozást. Már csak néhány nap….





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése