Határtalanul pályázat - első utazás
2. nap
Másnap a mi csoportunk fél
9-re már az iskolában volt, hogy előkészítsük a közös főzéshez az alapanyagokat.
Sürögtünk-forogtunk a vendéglátó kabinetben a szaktanárok irányításával.
A vendégek programja
városnézéssel indult. Itt a mi osztályunk néhány tagja tartott kiselőadást a
város nevezetességeiről. Megmutattuk a Nagytemplomot, a Régi Posta éttermet, a
Csonka templomot, az Aranybika szállót, a Református Kollégiumot és környékét
minden nevezetességgel.
Valamennyi helyszín felkeltette az érdeklődésüket.
Az iskolába érkezve három
csoportban /pincér, cukrász, szakács/ vettünk részt szakmai gyakorlaton. Ez
volt a legérdekesebb esemény a három nap alatt, ami nem csoda, hiszen sokan a
vendéglátás területén szeretnénk a jövőben dolgozni. Közös megbeszélés és az ételek jellegzetes alapanyagainak, fűszereinek, elkészítési eljárásainak megismerése után, közös főzési gyakorlatra került sor. A gyakorlaton Vajda József éttermi mester irányításával dolgoztunk.
A menüsor többségében hajdúsági ételeket és desszerteket tartalmazott.
Készült burgonyakrém leves, babgulyás, hortobágyi húsos palacsinta, töltött káposzta
és hajdúsági pulykapecsenye. A cukrászok fonatos fánkot és diabetikus csörögét
készítettek. Együtt dagasztották a tésztát a debreceni és a nagyváradi diákok.
Ezen kívül már előző nap sütöttünk zserbót, aznap pedig készült még túrós
táska, meggyes rétes és apró sós sütemény is.
A felszolgálók a
szalvétahajtogatás fortélyait gyakorolták, majd megterítettek az ebédhez a
felnőttek részére.
Ezután egy informatika szakos tanárnő irányításával étlapot szerkesztettünk számítógépen a szakácsok által készített fogásokhoz. A gyakorlat végén asztalhoz ültünk, és jóízűen falatoztunk közös munkánk gyümölcseiből. Mindannyian nagyon elégedettek voltunk, és jó étvággyal fogyasztottuk, amit a délelőtt során teljes odaadással készítettünk. Az ételkészítésnél senkit sem kellett biztatni, mindenki becsülettel kivette részét a munkából, és utána elégedetten kóstolgattunk.
Ezután egy informatika szakos tanárnő irányításával étlapot szerkesztettünk számítógépen a szakácsok által készített fogásokhoz. A gyakorlat végén asztalhoz ültünk, és jóízűen falatoztunk közös munkánk gyümölcseiből. Mindannyian nagyon elégedettek voltunk, és jó étvággyal fogyasztottuk, amit a délelőtt során teljes odaadással készítettünk. Az ételkészítésnél senkit sem kellett biztatni, mindenki becsülettel kivette részét a munkából, és utána elégedetten kóstolgattunk.
A nap második felében találkoztunk egy mézeskalács-készítő mesterrel, aki
először egy rövid film segítségével a mézeskalács készítésének történetével és
technikáival ismertetett meg bennünket. Radics László mézeskalács-készítő mester folyamatosan jelen van
minden rangos eseményen hazánkban és külföldön egyaránt, hogy népszerűsítse ezt
a különleges édességet. A bemutató után mindannyian részt vehettünk a mézes
formázásában és díszítésében is. Kiderült, hogy milyen kreatív a csoport.
Örültünk a változatos színeknek, a különleges formáknak. Itt közös munkák is
készültek. A vendégek örömmel csomagolták el a kész figurákat, és vitték őket
ajándékba. Egy különleges, ma már ritkán alkalmazott módszert is kipróbáltunk.
Ez volt a verő technikával készített mézes, amihez több száz éves formákat is
hozott a mester
Az egész napos program után a vendégek visszatértek a szálláshelyre, mi
pedig egyeztettük a harmadik nap programját.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése