2013. november 16., szombat

Első utazás - 2. nap



Határtalanul pályázat - első utazás
2. nap
     Másnap a mi csoportunk fél 9-re már az iskolában volt, hogy előkészítsük a közös főzéshez az alapanyagokat. Sürögtünk-forogtunk a vendéglátó kabinetben a szaktanárok irányításával.
      A vendégek programja városnézéssel indult. Itt a mi osztályunk néhány tagja tartott kiselőadást a város nevezetességeiről. Megmutattuk a Nagytemplomot, a Régi Posta éttermet, a Csonka templomot, az Aranybika szállót, a Református Kollégiumot és környékét minden nevezetességgel.
Valamennyi helyszín felkeltette az érdeklődésüket.
      Az iskolába érkezve három csoportban /pincér, cukrász, szakács/ vettünk részt szakmai gyakorlaton. Ez volt a legérdekesebb esemény a három nap alatt, ami nem csoda, hiszen sokan a vendéglátás területén szeretnénk a jövőben dolgozni. Közös megbeszélés és az ételek jellegzetes alapanyagainak, fűszereinek, elkészítési eljárásainak megismerése után, közös főzési gyakorlatra került sor. A gyakorlaton Vajda József éttermi mester irányításával dolgoztunk.



A menüsor többségében hajdúsági ételeket és desszerteket tartalmazott. Készült burgonyakrém leves, babgulyás, hortobágyi húsos palacsinta, töltött káposzta és hajdúsági pulykapecsenye. A cukrászok fonatos fánkot és diabetikus csörögét készítettek. Együtt dagasztották a tésztát a debreceni és a nagyváradi diákok. Ezen kívül már előző nap sütöttünk zserbót, aznap pedig készült még túrós táska, meggyes rétes és apró sós sütemény is.
 A felszolgálók a szalvétahajtogatás fortélyait gyakorolták, majd megterítettek az ebédhez a felnőttek részére.


Ezután egy informatika szakos tanárnő irányításával étlapot szerkesztettünk számítógépen a szakácsok által készített fogásokhoz. A gyakorlat végén asztalhoz ültünk, és jóízűen falatoztunk közös munkánk gyümölcseiből. Mindannyian nagyon elégedettek voltunk, és jó étvággyal fogyasztottuk, amit a délelőtt során teljes odaadással készítettünk. Az ételkészítésnél senkit sem kellett biztatni, mindenki becsülettel kivette részét a munkából, és utána elégedetten kóstolgattunk.
A nap második felében találkoztunk egy mézeskalács-készítő mesterrel, aki először egy rövid film segítségével a mézeskalács készítésének történetével és technikáival ismertetett meg bennünket. Radics László mézeskalács-készítő mester folyamatosan jelen van minden rangos eseményen hazánkban és külföldön egyaránt, hogy népszerűsítse ezt a különleges édességet. A bemutató után mindannyian részt vehettünk a mézes formázásában és díszítésében is. Kiderült, hogy milyen kreatív a csoport. Örültünk a változatos színeknek, a különleges formáknak. Itt közös munkák is készültek. A vendégek örömmel csomagolták el a kész figurákat, és vitték őket ajándékba. Egy különleges, ma már ritkán alkalmazott módszert is kipróbáltunk. Ez volt a verő technikával készített mézes, amihez több száz éves formákat is hozott a mester




Az egész napos program után a vendégek visszatértek a szálláshelyre, mi pedig egyeztettük a harmadik nap programját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése